Hovädzie na smotane z Pod sviečkovej zmesi VINICA

Ingrediencie:

pre 4 osoby, príprava 2 hodiny

  • 1 balenie mrazenej Pod sviečkovej zmesi (cca 350–500 g)

  • 500–700 g hovädzieho mäsa

  • 2 PL oleja

  • 1 PL cukru

  • 2 bobkové listy

  • 4–5 guľôčok nového korenia

  • 5–6 guľôčok čierneho korenia

  • 250 ml smotany na šľahanie (alebo na varenie)

  • 1 ČL horčice

  • 1 PL citrónovej šťavy alebo octu

  • soľ podľa chuti

  • voda alebo vývar na podliatie

  • hladká múka (voliteľne, na zahustenie)

 

Postup prípravy:

  1. Mäso nakrájaj na väčšie kúsky alebo plátky, osoľ a opeč ho na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista. Potom ho vyber bokom.

  2. V tom istom hrnci nasyp cukor a nechaj ho mierne skaramelizovať. Pridaj mrazenú podsviečkovú zmes a restuj, kým nepustí vodu. Pridaj bobkový list a celé korenie, podlej vývarom alebo vodou (asi 500 ml) a vráť mäso do hrnca. Zakrité dusíme, kým nie je mäso mäkké (cca 1,5 až 2 hodiny).

  3. Vyber mäso a korenie, zeleninu rozmixuj dohladka. Pridaj smotanu, horčicu, citrón/ocot a povar 10 minút. Podľa potreby zahusť trochou múky alebo nechaj prevariť do zhustnutia.

  4. Mäso nakrájaj, vlož späť do omáčky. Servíruj s domácou knedľou.

Tento recept je skvelý na rýchle uvarenie klasickej omáčky bez nutnosti čistiť a krájať koreňovú zeleninu.

Prajeme dobrú chuť!