1 balenie mrazenej Pod sviečkovej zmesi (cca 350–500 g)
500–700 g hovädzieho mäsa
2 PL oleja
1 PL cukru
2 bobkové listy
4–5 guľôčok nového korenia
5–6 guľôčok čierneho korenia
250 ml smotany na šľahanie (alebo na varenie)
1 ČL horčice
1 PL citrónovej šťavy alebo octu
soľ podľa chuti
voda alebo vývar na podliatie
hladká múka (voliteľne, na zahustenie)
Mäso nakrájaj na väčšie kúsky alebo plátky, osoľ a opeč ho na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista. Potom ho vyber bokom.
V tom istom hrnci nasyp cukor a nechaj ho mierne skaramelizovať. Pridaj mrazenú podsviečkovú zmes a restuj, kým nepustí vodu. Pridaj bobkový list a celé korenie, podlej vývarom alebo vodou (asi 500 ml) a vráť mäso do hrnca. Zakrité dusíme, kým nie je mäso mäkké (cca 1,5 až 2 hodiny).
Vyber mäso a korenie, zeleninu rozmixuj dohladka. Pridaj smotanu, horčicu, citrón/ocot a povar 10 minút. Podľa potreby zahusť trochou múky alebo nechaj prevariť do zhustnutia.
Mäso nakrájaj, vlož späť do omáčky. Servíruj s domácou knedľou.
Tento recept je skvelý na rýchle uvarenie klasickej omáčky bez nutnosti čistiť a krájať koreňovú zeleninu.
Prajeme dobrú chuť!